Ugrás a tartalomra

Tigris Szálloda Pesten

leguan küldte be máj 14, 2013 időpontban
Létrehozás
1839
Létrehozás intervallum
- 1840

Az 1810-es években Hild János városrendezési terve és a Szépítő Bizottmány programja alapján kezdték parcellázni  a kincstári raktárépületek dunaparti területét, ahol azután felépült az a ház, amelyben 1826-ban elkezdte működését a  Tigrishez címzett vendégfogadó és kávéház. E – feltehetően – földszintes épületben a korabeli sajtóhirdetés szerint
,,. . . találtatnak alkalmatosan felkészített szobák, vagyon nagy udvara, tagos kotsiszínei, jó és tűz ellen bátorságos istállói, és egyébb megkívántató alkalmatosságok . . . "

A ma is álló háromemeletes épületet, az akkori Pest legszebb és legreprezentatívabb szállodáját Wagner Sándorék építtették 1839-40-ben a meglevő földszintes épület felhasználásával, Hild József terve alapján. A háromemeletes, körülépített udvaros ház tizenhárom tengelyes főhomlokzata a  Nádor utcára, húsz tengelyes oldalhomlokzata a Mérleg utcára néz. A főhomlokzat középtengelyében az eredeti klasszicista architektúrából megmaradt gazdag kapukiképzés.

A Tigris Szálloda  1899-ig létezett, 1900-ban az új tulajdonos, a trieszti biztosító társaság az épületet bérházzá alakította. Ekkor az utcai homlokzatokon erkélyeket helyeztek el (a Mérleg utcai homlokzaton egy két tengelyt, illetve két emeletet elfoglaló zárterkélyt is); a földszinten pedig pillérkiváltásokkal kapcsolt teljes homlokzat-átalakítás történt. Az eredeti kapu-architektúra középső, közvetlenül a bejáratot keretező részét meghagyták, megtartva fölötte a tigrist ábrázoló cégérszobrot is. Ekkor készült a lift és a folyosóknak ma is meglevő beüvegezése.

Tervezte
Hild József
Cím

Nádor u. 5
Magyarország

Hosszúsági és széleségi fokok

Hozzászólások

rawmelody

2022. 03. 22., k – 15:28

Kedves Leguán!
Egy a tigris szálló helyén nyíló étteremhez szükségem lenne nagyfelbontású képre dekorációs céllal, az "1950-es években" készült fotót honnan tudtad beszerezni? Ha saját akkor tudnánk erről egyeztetni? 

Köszi