Ugrás a tartalomra

Tápéi római katolikus templom

egykor.hu küldte be September 5, 2011 időpontban
Hely/kategóriák

A megye egyik legrégibb műemléke. Korábbi templom helyén a XIII-XIV. század fordulóján emelték. Ebből az időből származik régi támpilléres, kora gótikus szentélye és tornyának alsó fele.Falán a XIV. századi freskótöredékek 4 apostol és Veronika kendőt tartó alakját ábrázolják.

Amikor 1938-1940 között az addig egyhajós, a török idő után (1770-ben) barokk stílusban újjáépített templomot kereszthajósra bővítették, a fal alapjaiból emberi csontváz-maradványokat tártak fel, melyeket a jelenlegi főhajó közelében földeltek el.

A mai templom helyén és környékén tehát ősi temető volt. Az új, katedrális jellegű mai épület három korszakot idéz: a gótikát, a barokkot és az eklektikát. A templom főoltárán Szent Mihály főangyal képe látható. A templom előtt áll Nepomuki Szent János 1826-ból származó szobra. A kereszthajó bejáratánál a kertben található az 1913-ban emelt Szentháromság szobor. A toronyban három harang van. Szent Mihály arkangyal ünnepe a búcsú napja, melyet október első vasárnapján ünnepel a plébánia-közösség.

Cím

Honfoglalás utca 52
Magyarország

Hosszúsági és széleségi fokok