Ugrás a tartalomra

Szabadszállási látnivalók

egykor.hu küldte be March 14, 2011 időpontban
Hely/kategóriák

1982-es útikönyvből:

A 7385 lakosú kiskun település legrégibb épülete az 1628-ból származó, 1757-1770 között barokká átalakított református templom (Szabadság tér). A templomot az 1770-es években készült fekete fonat díszekkel keretezett festett kazetták díszítik.

Szemben vele az egykori városháza 1826-ban emelt, címerrel díszített klasszicista épülete áll. A község ma nyolc Petőfi emlék-hellyel adózik annak, hogy Petőfi helyett az akkori lelkész fiát választotta követeként. Az emléktáblák, domborművek, emlékfák bizonyára a szabadszállásiaknak fontosak, hiszen Petőfi már másnap így írt kudarcairól: „én azért nem a népet kárhoztatom, hanem ámítóit, félrevezetőit. . . a nép énelőttem szent. . ." Petőfi egyik debreceni színházi estjén hirtelen fellobbanásból megkért egykori menyasszonya, Prielle Kornélia színésznő, a felső református temetőben nyugszik.

Századunk nehéz sorsú költőjének, József Attilának is őrzik itt emlékét. A Csintova 4 tanyában azt a csőszházat, ahol József Attila kisgyermek korában édesanyja — a szabadszállási születésű Pőcze Borbála — rokonainál megfordult.

 

Cím

Magyarország

Hosszúsági és széleségi fokok