Kulturális Örökség Napjai 2011.- Kinyílnak az épületek kapui

A Kulturális Örökség Napjainak központi témája 2011-ben: 1000 magyar ház. (2011. szeptember 17.- 18.)

Immár hagyománya van annak, hogy minden év szeptemberének harmadik hétvégéjén az épített örökséget ünnepeljük országszerte. Nem csupán a benevezett épületek száma nő évről-évre, hanem a látogatóké is, akik nem szűnő kíváncsisággal járják az erre a két napra kapuikat megnyitó középületeket, palotákat, kúriákat, társasházakat. Olyan rejtett kincsek kerülnek elő a két nap alatt, aminek a létezéséről alig, vagy csak keveset tudunk. Szakavatott idegenvezetők, helytörténészek, tanárok, polgármesterek vezetik a sétaútvonalakat, melynek során a temetők fejfáitól a tájházakon át a templomokig vezet az út. Tartsanak velünk!

Jóllehet a nemzetközi alapelvek között csupán ajánlásként szerepel minden évben egy-egy központi téma előtérbe helyezése, hazánk 1999 óta kiemelten él ezzel a figyelemfelkeltő lehetőséggel. Célja ezzel, hogy a nyilvánosság érdeklődését a kultúra, művelődés, építészet különböző szegmenseire irányítsa és a társadalom eltérő érdeklődésű rétegeit minél nagyobb létszámban mozgósítsa. Az Örökségnapok szervezői minden évben körültekintő módon, megfontoltan igyekeznek kiválasztani a központi témát oly módon, hogy az kapcsolódjék valamilyen országos évfordulóhoz, ünnephez.

Évek során alakult ki az a gyakorlat is, - a központi téma szellemiségéhez igazodva - hogy lehetőleg egyik évben a főváros, másikban egy vidéki település legyen az Örökségnapok országos megnyitó ünnepségének helyszíne. F: vendegvaro.hu

A látogatható épületek listáját itt találjátok:

Belföld: http://www.oroksegnapok.hu/index.php?oldal=kereses&hol=videk&pageno=1

Budapest: http://www.oroksegnapok.hu/index.php?oldal=kereses&hol=budapest

Jó nézelődést és fotózást kívánok!

Ády


Hétvégén 15-16 is

Hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak!