Budapest XIV. kerület | Vurstli
1937 - 1937 | Vurstli | Forrás:Délibáb hetilap
leguan | 2010-05-12 Nagy kép
Van képed a helyhez?Képnézet váltás
Budapest XIV. kerület | Vurstli
Ligetbicigli
Pittosi | 2010-07-13

Budapest XIV. kerület | Keresés a címben:

A betűk begépelése közben megjelennek a hasonló címek (utca, tér, stb) az adott városból!

Vurstli

Cím: Hermina körút
GPS: 47.519345 - 19.084797
Építés éve:
Tervezte:
Kivitelezte:
HRSZ:
Beküldte: leguan
2010:05:12 17:28

A Városliget a 19.század elején kezdett a szórakozás színhelye lenni. A mutatványosok kezdetben a Liget délnyugati részén (kb. a mai Dózsa György út és Olof Palme sétány közötti részen) telepedtek meg. Innen azonban - ez esvén legközelebb a városközponthoz -  az 1870-es évekre már kiszorultak a Liget északkeleti részére, az ún. "tüzijátéktérre".  A következő  helyszín az 1890-es években a későbbi Széchenyi-fürdő helye volt, ahonnan 1926-ban - a fürdő épületének bővítése miatt - kellett tovább költözni az időközben felépült Cirkusz és Angol Park közé.

A Vurstli fénykora az 1910-es években volt, amelyet aztán a 20-30-as években fokozatos hanyatlás követett. Legnagyobb vetélytársa az új népszórakoztató eszköz, a mozi volt. Százéves fennállásának 1938-as ünneplése már csak egy utolsó nosztalgia-fellobbanás volt, ami aztán kihúnyt. Ezt tükrözi a Délibáb című hetilapban közölt kép felirata is.

Maradékát 1950-ben összevonták az Angol Parkkal, Vidám Park néven.
Vurstli a Népligetben is volt.

Úgy tudom, hogy abban az időben a Népligetben  is volt vurstli. Hullámvasútja nagyobb volt, mint a mai. Híres volt Zoli bohóc és a női ruhába bújt "Káposztás Zsuzsi" előadása. /Szüleimtől tudom./

Én  ott láttam még az 50-es években Vitéz Lászlót és a nagy fehér gipszembert, Samut. Kemény Henrik biztosan sok fényképpel rendelkezik abból az időből.

:) Köszi a sok szép régi képet.

Igen, Mutatványos térnek
Igen, Mutatványos térnek nevezték, ez volt a Népliget egyik legnépszerűbb része, mozival, vendéglőkkel, dodzsemmel, cirkusszal, céllövöldével, barlangvasúttal, kör- és hajóhintával, Kemény Henrik Bábszínházával, és igen, itt volt Közép-Európa legnagyobb és leghosszabb hullámvasútja is (reklámja: „A Kárpátoktól az Adriáig”). És itt volt egy nyáron is működő ródlipálya:

 

Népliget Mutatványos Tér 27.

Ott születtem. Nagyapám csinálta a hajóhintát átfordulos hintát .Horváth István .

Rola neveztek el engem .

Pingiceréké volt a hullámvasut .

Korneréké a cirkusz.

A megszüntetés...

A megszüntetés előtt az én nagy papámék is itt üzemeltették a hintájukat.


Hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak!

Közeli helyek