Budapest XI. kerület | Számalk új épülete
Számalk új épülete | Forrás:Saját fotó - 2010
Ády | 2010-04-21 Nagy kép
Van képed a helyhez?Képnézet váltás
Budapest XI. kerület | Számalk új épülete
2014 | | Forrás:Saját fotó | Fotó:Ády
Ády | 2014-02-06

Budapest XI. kerület | Keresés a címben:

A betűk begépelése közben megjelennek a hasonló címek (utca, tér, stb) az adott városból!
Nincs találat

Számalk új épülete

Cím: Mérnök utca 39.
GPS: 47.464830 - 19.036968
Építés éve: 2009 - 2009
Tervezte:
Kivitelezte:
HRSZ:
Beküldte: Ády
2010:04:21 15:38

1967-2008 között itt állt a Mérnök utcai Általános iskola.  Helyén 2009 szeptemberére épült fel a Gábor Dénes Főiskola (Számalk) új épülete.

Generáltervező: DOBAI ÉPÍTÉSZIRODA KFT.
Felelős építész tervező: Dobai János DLA
Építész munkatárs: Vizdák Janka
Belsőépítész tervező: Tardos Tibor - TARDOS DESIGN BT.

Az új helyszín 800 méternyire van az Etele úti épülettől. A telek a kelenföldi lakótelep belsejében helyezkedik el, egykori lakótelepi iskola tágas telke. Az elhagyott, elavult általános iskolát lebontottuk, helyén létesült az új SZÁMALK épülete.

A beépítés: A tervezett épület érett lakótelepi környezetbe kerül. Az épület elhelyezésével és tömegének alakításával nem volt cél a környezet negligálása: így az épület méreteivel, helyzetével is igazodik azokhoz. Az új épület 5 szintes (pince+fszt+3 emelet). Az alapelrendezés a bevált öttraktusos elrendezést követi. A tantermek északra néznek, az irodák a Mérnök utcai oldalra kerültek. A két folyosó közötti belső zónát áttörtté, tagolttá teszi a két különleges háromkarú lépcső tere és az aulatér. Ezek a területek természetes megvilágítást is kapnak.
Az építtető kérése volt, hogy az épület téglaburkolatot kapjon. A téglaburkolat ebben az esetben hangsúlyozottan burkolat: erre utal a monoton (tapétaszerű) minta és az architektonikus fordulatok (párkányok, kiváltók, lizénák) elutasítása. A nyílások rendje is szinte katatón módon egyenletes, de a két oldalon eltérő. Az egyéb megnyitások teljesen eltérőek: a bütüs oldalakon egyenletes, egyanyagú konstrukcióba kerültek, a földszinten keretezett, nagy nyílást mutatnak. Ezek inkább szintén a „tárgyszerű” formálás eszközei.
A környezettel való kapcsolatatot a tágas előtér, az ölelő előtető szolgálja. A SZÁMALK felirat, mint a kortárs építészetből jól ismert, akár „kopirájtos” megoldás, független rátétként készült. F: octogon.hu

Hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak!

Közeli helyek