Budapest V. kerület | Vastuskós ház Pesten
1845 - 1845 | Vastuskós ház Pesten | Forrás:Buda-Pest Alt Rudolf metszeteivel, 1845 (reprint), Budapest anno Corvina 1984, Tarr István: a régi Váci utca regényes krónikája Helikon,
leguan | 2010-10-24 Nagy kép
Van képed a helyhez?Képnézet váltás
Budapest V. kerület | Vastuskós ház Pesten
1870-ben Ráth Mór könyvkereskedése
leguan | 2010-10-24
Budapest V. kerület | Vastuskós ház Pesten
a vastuskó a Ráth kiadványok cégjelzéseiben
leguan | 2010-10-26

Budapest V. kerület | Keresés a címben:

A betűk begépelése közben megjelennek a hasonló címek (utca, tér, stb) az adott városból!

Vastuskós ház Pesten

Cím: Váci utca 5.
GPS: 47.495578 - 19.051393
Építés éve:
Tervezte:
Kivitelezte:
HRSZ:
Beküldte: leguan
2010:10:24 17:41

A Váci utca és a Kishíd (ma Türr István) utca sarkán lévő (1815-től „Jovánovics”) ház fűszerkereskedő bérlőinek cégére volt a ház földszinti sarkában képzett bemélyedésben  álló „vastuskó”.  Ami eredetileg a német nyelvterületen elterjedt „emlékhely” volt: a városról városra vándorló mesterlegények egy fatuskóba vertek egy-egy szöget, lemezkét, míg ezek a fatörzs felületét teljesen beborítva, „vastuskóvá” (Stock im Eisen)  váltak. A XIX. század elejére ez a szokás már szűnőben volt, a tuskókat inkább cégérként használták.  A pesti mellett létezett Budán (másolata látható az Iskola és a Vám utca sarkán), Győrött (látható a város egyik legjelentősebb kora barokk épületének - a Városbírók házának  - a Széchenyi tér és a Kenyér köz által adott sarkán), Aradon, Temesváron, Pozsonyban, Pécsett stb.).

A ház 1845-ös állapotát mutatja Alt Rudolf metszete (a kép jobboldalára eső sarok). Ebben az állapotában látta - írása szerint  - a „vasfát”  a Pestre látogató Andersen, a híres meseíró.

Némi átépítés után a házban 1857-ben  Ráth Mór könyvkereskedése nyílt meg (a korabeli Vasárnapi Újság szerint „egyikévé lőn legszebb boltjainknak”).  A vastuskót ő is megtartotta (mellékelt kép). E házat 1870-ben bontották le, helyén új, négyemeletes ház épült, más tulajdonosok által (Tettey és Pfeifer) működtetett könyvesbolttal, majd a Zirner testvérek ékszerboltjával.

A telken a harmadik – ma is álló ház – 1912-ben épült. A mai generációk számára a födszintjén  már az 50-es években működő, híres-hírhedt Anna Presszó (ahol az ország első wurlitzerét is  hallgathattuk) lehet ismerős.

Hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak!

Közeli helyek