Budapest V. kerület | Hatvani kapu, Pest
1790 - 1790 | Hatvani kapu, Pest | Forrás:Lestyán Sándor: Pest-Budai Regélő Officina 1940.
leguan | 2010-09-17 Nagy kép
Van képed a helyhez?Képnézet váltás
Budapest V. kerület | Hatvani kapu, Pest
a pesti városfal (bejelölt kapukkal) 1764-es térképen
leguan | 2010-09-17

Budapest V. kerület | Keresés a címben:

A betűk begépelése közben megjelennek a hasonló címek (utca, tér, stb) az adott városból!
Arany Sas Fogadó Pesten
Kossuth Lajos utca
Astoria Szálloda
Kossuth Lajos. utca.19-21.
Dreher-palota
Kossuth Lajos utca 6.
Grassalkovich palota
Kossuth Lajos utca 2
Holzer Divatház
Kossuth Lajos utca 9.
Kossuth Lajos utca 3., Budapest
Kossuth Lajos utca 3.
Néprajzi Múzeum
Kossuth Lajos tér 12
Orion Tv - Rádió neon
Kossuth Lajos utca 8
Országház - Parlament
Kossuth tér 1-3
Országház építése
Kossuth Lajos tér 1-3

Hatvani kapu, Pest

Cím: Kossuth Lajos utca
GPS: 47.494277 - 19.059804
Építés éve:
Tervezte:
Kivitelezte:
HRSZ:
Beküldte: leguan
2010:09:17 18:31

Pest 1468-ban Mátyás királytól kapott szabad királyi város  jogot. Ebben az időben épült ki a települést övező várfal a mai Deák Ferenc utca-Károly körút-Múzeum körút-Kálvin tér-Vámház körút vonalában (maradványai ma is láthatók a Kálvin tér és a Kiskörút egyes házainak falaiban). A városból kivezető utakat kapuk őrizték: a Váci-kapu (a mai Vörösmarty tér közelében), a Hatvani-kapu (a mai Astoria Szállónál), a Kecskeméti-kapu (a mai Kálvin tér-Kecskeméti utca sarkánál).
A három városkapu egyformán volt építve, korabeli telekhivatali leírás szerint: nyolcöles homlokzattal ( 1 bécsi öl = 189 cm) és hétöles oldalmérettel.
A Váci-kaput 1789-ben bontották le, a Kecskeméti-kaput 1794-ben, a Hatvani-kaput 1808-ban.  Maga a városfal még ezután sokáig állt, hiszen a külső házak hozzá támaszkodtak, és a háztulajdonosok ezt kihasználták.

A Hatvani kapu 1790 körüli állapotát Warschag Jakab  festménye őrizte meg.
A Bp. VI. Bajcsy-Zsilinszky út 3. sz. épület

Kedves Leguan és mások! Olyan régi képet keresek, amelyen a mai Bajcsy-Zsilinszky út 3. sz. ház - lehetőleg szemből - látható. (Korábbi címe Váczi krt 64. is volt.) Ez az az épület, amely közvetlenül az Anker köz mellett van az Andrássy út irányában. (Itt működött sokáig az "Ezer apró cikk" nevű üzlet.) A mai Anker-palota helyén a régi Anker-ház állt, amelyet Gyertyánffy-ház néven is emlegettek. Erről és a Deák térről vannak képek, de a Bajcsy 3. mindig takarásban van.

Előre is köszönöm a segítséget, és ha van kép, hálás lennék, ha az email címemen is megkaphatnám! Email: reok.gyorgy.aba@gmail.com

 

Sajnos - a dolgok

Sajnos - a dolgok természetéből adódóan - a készült képek az Anker-palotára koncentráltak. Valóban, több van, amelyen az általad említett épület csak alig-alig látszódik. Még ez az, amit olyannak találtam, hogy viszonylag a legtöbbet mutatja. De azért még keresek.....

Bajcsy 3

Köszönöm, hogy keresel még. Ennek is örültem azért, de pont a háborús sérülés helyreállítása utáni állapotot mutatja, nekem pedig az eredeti kellene. A színes levlapon a háttérben, ha kinagyítod, látható, hogy volt az épület frontján (az erkély felett) egy kiugrás egészen a 4. emeletig. Ezt jó volna közelebbről látni, hogy nézett ki.

Még egyszer köszönöm.


Hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak!

Közeli helyek