Budapest III. kerület | Irgalom Háza, Óbuda
Irgalom Háza, Óbuda | Forrás:képeslap, saját fotó
leguan | 2010-07-30 Nagy kép
Van képed a helyhez?Képnézet váltás
Budapest III. kerület | Irgalom Háza, Óbuda
elkészültét követően
leguan | 2010-07-30
Budapest III. kerület | Irgalom Háza, Óbuda
a '70-es években
leguan | 2010-07-30
Budapest III. kerület | Irgalom Háza, Óbuda
1912 | | Forrás:Képeslap
Ády | 2013-06-11

Budapest III. kerület | Keresés a címben:

A betűk begépelése közben megjelennek a hasonló címek (utca, tér, stb) az adott városból!
Nincs találat

Irgalom Háza, Óbuda

Cím: San Marco utca 48-50.
GPS: 47.538136 - 19.034488
Építés éve: 1901 - 1901
Tervezte:
Kivitelezte:
HRSZ:
Beküldte: leguan
2010:07:30 16:22

San Marco herceg özvegye, Nákó Miléva egy alapítványt hozott létre egy gyógyíthatatlan betegek számára tervezett intézmény megépítéséhez. Ennek segítségével Óbudán, a San Marco utcában 1901-ben nyílt meg az  Irgalom Háza. A betegek ápolását a pálos Szent Vince női irgalmasrend  (alapítása: 1571-ben, Franciaországban) tagjai végezték. A két világháború között is folytatták tevékenységüket, ám az utóbbi  óriási károkat okozott az épületben. A bombák megrongálták a tetőt, a gazdasági épületeket és a kápolnát is. 1949-ben az állam beszüntette a kórház működését, előbb felcser-képzés, 1954-től a Fodor József Egészségügyi Szakiskola, 1975-től 2001-ig az egészségügyi főiskolai képzés kapott itt helyet.

2008 szeptemberétől a középsúlyos értelmi fogyatékos gyermekek oktató  és fejlesztő intézménye.

A képen a homlokzat, egy kórterem és a (homlokzatból is kiemelkedő) kápolna látható. (Mind a kórtermek, mind a kápolna a későbbiekben tantermekként működtek.)
A volt Irgalom...

A volt Irgalom Házából átalakított Fodor József Egészségügyi Szakiskolában szereztem közegészség-járványügyi ellenőri képesítést. Ezzel a végzettséggel alkalmaztak a KÖJÁLL-nál, illetve a Tanácsok Eü. Osztályán. Tevékenységünk elsősorban a preventióra fókuszált. Így sikerült például az egyik községi cigánytelepen a hastifusz járványt megfékezni. A néhány megbetegedést követően elvégeztünk minden szükséges egészségügyi, higieniai beavatkozást, amely szakmailag szükséges volt. Mintegy 800 embert mentettünk meg a súlyos  következményekkel is járható megbetegedésektől.

Nehéz körülmények  között tanultunk, de kiváló orvos-tanáraink voltak. Elsősorban a Margit kórházból, de más neves budapesti egészségügyi intézményekben dolgozó orvosokból.

Gyakorlati munkában is részt vettünk. Elsősorban a XIII. ker. Váci úton lévő Fővárosi Köjállban és Fetőtlenítő Intézetben, illetve kerületi tanácsok eü. osztályain, valamint kórházi gyakorlaton is vltunk. Így például a Margit kórházban, a volt Zsidó kórházban és más egyéb intézményekben is.

Örülök, hogy annyi év után, ha vázlatosan is, de találkozhattam egykori iskolám előtörténetével. Akkoriban erről alig hallottunk valamit, hiszen zömmel vidékről került ünk felvételre ebbe az új tipusú iskolába, amely főskolává nőtte ki magát.

Kár, hogy egykori diáktársaimmal minden kapcsolatom megszakadt. Ezuton üzenem a még élőknek, hogy nagyon büszke vagyok arra, hogy mint "úttörők" együtt végezhettül el ezt a nagy követelményeket támasztó iskolát.


Hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak!

Közeli helyek