Budapest III. kerület | Első házgyári ház Óbudán
Első házgyári ház | Forrás:Óbuda 25 éve, 1945-1970 III. ker. Tanács VB, 1970.
leguan | 2010-10-17 Nagy kép
Van képed a helyhez?Képnézet váltás
Budapest III. kerület | Első házgyári ház Óbudán
házgyárak és panelüzemek termelési adatai | Forrás:KSH
leguan | 2011-10-18
Budapest III. kerület | Első házgyári ház Óbudán
Az első Panel.. | Forrás:J.Péter | Fotó:J.Péter
GYZMO | 2014-06-03

Budapest III. kerület | Keresés a címben:

A betűk begépelése közben megjelennek a hasonló címek (utca, tér, stb) az adott városból!

Első házgyári ház Óbudán

Cím: Flórián tér
GPS: 47.543033 - 19.039757
Építés éve: 1966 - 1966
Tervezte:
Kivitelezte:
HRSZ:
Beküldte: leguan
2010:10:17 22:21

Magyarország első házgyára 1965-ben Óbudán, a Szentendrei úton létesült. 1966 elején kezdett termelni. Az itt készült panelekből az első óbudai házat a Flórián tér mögötti Kórház utcában 1969-ben szerelték össze.

 

 
Szia! A dátumok...

Szia!

A dátumok nem stimmelnek! Magyarország első házgyára nem az óbudai, illetve az első panelek nem Óbudán épültek, számos más helyen olvastam, hogy mire Óbudán elkezdték az építkezést, Kelenföldön már majdnem kész volt a lakótelep, illetve a lenti idézetből is ez derül ki!

" A házgyári épületek, az úgynevezett panelházak azt a mintát követték, amelyet más technológiával már a hatvanas évek elején kialakítottak Budapesten. Az első tíz- vagy még több emeletes házak Lágymányoson, a külső-Ferencvárosban és az Árpád-híd pesti hídfőjénél épültek fel. A paneles módszer jelentősen gyorsította az ütemet, az első házgyár épületei néhány év alatt benépesítették Dél- és Észak-Budát, Kelenföldet és az Árpád-híd óbudai feljárójának környékét. 1967-ben megindult a termelés a dél-pesti, ferencvárosi házgyárban (ez a dán technológiát honosította meg), a hetvenes évek elején pedig átadták a Dunakeszi határában felépült észak-pesti házgyárat, majd a dél-budai, budafoki üzemet, melyek a szovjet típus továbbfejlesztett változatai voltak. A panellakótelepek gombamód nőttek ki a földből, s a hetvenes években átvették a korábbi családi házak helyét például Kőbányán, a középső Józsefvárosban, Zuglóban, Óbudán, Újpalotán, Őrmezőn, Újpesten és Angyalföldön, később pedig a város peremén is, ahol falusias településeket váltottak fel, vagy éppen üres területeket népesítettek be. Így épült fel a békásmegyeri, a kőbánya-újhegyi, legutoljára pedig a káposztásmegyeri lakótelep."

N. Kósa Judit: Várostörténet: 1956 után

A dátumok...

A dátumok keveredése abból adódhat, hogy a "panelház" és a "házgyári ház" fogalmai - noha nagyrészt egyebeesnek - mégsem pontosan azonosak. Panelekből - tehát vasbetonból előre elkészített falakból és födémekből - összeszerelt házak már 1959-től léteztek (elsőként Dunaújvárosban kísérleti jelleggel, kohósalakbetonból). De ezeket a paneleket sorozatos tömegtermelésben, tehát "házgyári" módszerrel csak 1965-ben, az óbudai telephelyen kezdték gyártani.

Értem! Esetleg van...

Értem! Esetleg van forrásod az időrendiségre vonatkozóan? Mármint Kelenföld vagy Óbuda kezdett el előbb épülni?

Köszönöm!

Feltettem a...

Feltettem a táblázatot, ami az időrendiséget is mutatja.

A kelenföldi lakótelep 1957 és 1983 között többféle technológiával is épült: hagyományos, paneles, csuszózsalus. A paneleshez valamelyik házgyárból szállíthatták az elemeket.

Ha valamennyi technológiát figyelembe veszünk a lakótelep kialakításánál, akkor második az óbudai volt, itt ugyanis hagyományos technológiával 1958-61 között épült meg a Kísérleti Lakótelep.

szuper! köszönöm!

szuper! köszönöm!

Ez a Kórház utca 1

Ez a Kórház utca 19-29, az egyik kapunál ma is emléktábla hirdeti, hogy ez volt az első panel Óbudán.

Mivel az épület eleve szövetkezeti (és nem tanácsi) háznak épült, valamint a földszintjén üzlethelyiségeket alakított ki az Óbuda 3. sz. lakásszövetkezet, az épület belül ma is a leggonozottabb, legjobban karbantartott panelházak egyike egész Budapesten.

A Kórház utcai...

A Kórház utcai kis emléktábla egy volt Váradi sulis osztálytársnőm keze munkája még az általános iskolai évekből. Köszönet neki ezért!

 


Hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak!

Közeli helyek