Ugrás a tartalomra

Fényes fürdő

multbanezo50 küldte be March 11, 2012 időpontban
Hely/kategóriák

A várostól másfél kilométerre Naszály község felé, a Fényes-forrásokból enyhén szénsavas -os hőmérsékletű víz tört a felszínre. Közülük három forrásnak megkülönböztető nevet adtak a tataiak.

A nádpadlóval elkerített felső forrást a grófné használta fürdésre. A kerítésen belül kis ház szolgálta az öltözésre és a homokföveny a napozásra.A területet a gróf jágerei (erdészei) őrizték.

A következő az ún. „Katona-forrás”, mert a laktanyából kivezényelt katonák csak ebben a forrásban fürödhettek.

A legalsó a legszebb, amelyről az öregek elmondása szerint a fürdőt „Fényesnek” nevezték el. Ebből a három méter mély forráskráterből a tiszta vízben szabad szemmel is jól látható fehér kvarchomok-réteg bugyogott föl, és ezernyi buborék szállt fel a forrás felszínére.

Az említett forrásokból, s azok lefolyó vizéből Tata község 1913-ban a közönség számára fürdőt alakított ki és a parton megépítette a közös öltözőt. A szerény körülmények nem csábították a vendégeket a Fényesre, ezért Tata képviselő-testülete 1927 nyarán a fürdő területén utakat épített, a sétányokra padokat helyezett el. A Naszályi út felől a kiépített bekötőúton naponta többször közlekedett az autóbusz a Kossuth térről a Fényes-fürdőre. Kosnár Sándor az új kabinsor mellé felépítette a csárdát, ahol a hideg és meleg ételek fogyasztása mellett cigányzene szórakoztatta a fürdőzőket.

Forrás: Tata Város Hivatalos Honlapja

Cím

Hortobágy 33
Magyarország

Hosszúsági és széleségi fokok