Szentendre | Lajosforrás Turistaház, Szentendre
1971 - 1971 | Lajosforrás Turistaház, Szentendre | Forrás:képeslap
leguan | 2010-02-10 Nagy kép
Van képed a helyhez?

Szentendre | Keresés a címben:

A betűk begépelése közben megjelennek a hasonló címek (utca, tér, stb) az adott városból!
Nincs találat

Lajosforrás Turistaház, Szentendre

Cím: Forrás utca
GPS: 47.703329 - 19.042606
Építés éve:
Tervezte:
Kivitelezte:
HRSZ:
Beküldte: leguan
2010:02:10 16:35

Pilisi kirándulóhely, a legközelebb Szentendréhez esik.

(A kép készültének idején: Ságvári Endre Turistaház.)

Az 587 m magas Bölcső-hegy oldalában számos forrás fakad, közülük a legbővebb vízhozamú és a legismertebb a Lajosforrás. A szentendrei szerbek nyelvén "Dobrá voda" Jóvíz néven emlegetett forrást a magyarok már a XIV.században királyunkról, Nagy Lajosról nevezték el, aki gyakran vadászgatott itt. A forrásmedencét 1908-ban építették, és a vidéket akkoriban tulajdonló báró Podmaniczky Lajosról nevezték el.
Ma a pusztulás...

Ma a pusztulás uralkodik rajta.

Hála Szentendrének...

  Meg e tudna...

 

Meg e tudna mondani valaki kinek a tulajdonaban van..

A valaszt kernem a gizmo7165@hotmail.com  -ra

Koszonettel--Sanyi

Autóval Szentendr


Autóval Szentendréről egészen a Lajosforrás melleti parkolóig mehetünk, buszjárat Dömörkapuig közlekedik, onnan turistaúton folytathatjuk utunkat.

A két világháború között a környék Dreher sörgyáros birtoka volt, aki a természetjárókat - Podmaniczkyvel ellentétben - nem szívesen látta a Lajos-forrás melletti vadászkastélya és gazdasági épületei (Jóvizűmajor) közelében. Ezért kellett a Csikóváraljai menedékházat az erdő szélén felépíteni.

A Természetbarátok Turista Egyesületének (TTE) vendéglátóipari dolgozókat tömörítő osztálya már 1947-ben turistaháznak alakította ki a Dreher-kastély egyik melléképületét. 1953-ban már a Turistaházakat Kezelő Vállalat (TKV) keretein belül a hajdani vadászkastély átalakításával nyílt meg a 85 férőhelyes, jól felszerelt, éttermes Ságvári Endre menedékház.

A többször átépített, bővített házat 1955. május 1-től a Szentendréről közlekedő menetrendszerinti buszjárattal is el lehetett érni. A TKV felszámolása (1975) utáni üzemeltetőváltások során a menedékház jelleg turistabüfével, szedett-vedett toldaléképületekkel egy leromló állapotú szállodára változott. Az épület jelenleg életveszélyes, nagy részét le kellett zárni.

Forrás: utikalauz.hu

Tegnap jártam...

Tegnap jártam arra. ""Balesetmentesítik"" / bedeszkázzák az ajtó és ablaknyílásokat!  / Az ott dolgozók azt mondják, hogy állami tulajdon. Egy vállalkozó szeretné felújítani./  kb. 150 mft.  /


Hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak!

Közeli helyek