Szeged | Szabadtéri Játékok
1931 | Az első előadás
sziszi | 2011-04-19 Nagy kép
Van képed a helyhez?Képnézet váltás
Szeged | Szabadtéri Játékok
1975 | Nézőtér
sziszi | 2011-04-19
Szeged | Szabadtéri Játékok
2009 |
sziszi | 2011-04-19

Szeged | Keresés a címben:

A betűk begépelése közben megjelennek a hasonló címek (utca, tér, stb) az adott városból!

Szabadtéri Játékok

Cím: Dóm tér 6
GPS: 46.248195 - 20.148404
Építés éve:
Beküldte: sziszi
2011:04:19 17:57

1931-ben helyszíni szemlét tartanak a szegedi Templom téren – a tét: hogy „megállapítsák, vajon az árkádos tér alkalmas-e a szabadtéri játékok rendezésére". Így indokoljuk május 5-én, kedden, hogy hétfőn miért látogatott Szegedre „Kertész K. Róbert kultuszminiszteri államtitkár, Hevesi Sándor, a Nemzeti Színház igazgatja, Fülei-Szánthó Endre miniszteri osztálytanácsos, Vojnovics Géza író" és számos színházi szakember. Vojnovics passiójátékának előadását tervezik. A művet húsvétkor a Nemzeti Színházban bemutatták, Szegeden a szabadtéri játékok nyitánya lenne.

A kockázat a Nemzetié

Hatvantagú zenekart, 666 résztvevőt (közte 130 szólót) álmodnak a Templom térre. A statisztériát a budapesti állami színházak személyzetéből és szegedi egyetemistákból verbuválnák. „Lehozzák Szegedre az állami színházak technikai fölszerelését, színes reflektorokat, az Operaház ruhatárát."

„A tér kiválóan alkalmas a szabadtéri előadás megtartására" – állapítják meg a budapesti szakértők. „Megállapodtak abban is, hogy az első előadást június 20-án tartják meg. A próbákat nyolc nappal az előadás előtt kezdik meg, és az első előadásra ideiglenes tribünöket építenek a közönség számára." Délután zárt ajtók mögött két órán át tanácskozik a 15 fővárosi és a szegedi „illetékes", a döntésekről Somogyi Szilveszter tájékoztatja lapunkat. „Az előadás késő délután kezdődik, amikor még elég erős a természetes világítás, de az előadás vége már az esti sötétségbe nyúlik, amikor majd érvényesülnek a színes reflektorok és a különböző világítási effektusok. Az első előadás után a tribünöket szétbontják és másnap, vasárnap délután négy órai kezdettel csak álló közönség részére megismétlik a passiójátékot. Az első előadásra a legdrágább jegy ára öt pengő lesz, a másodikon azonban csak húsz- és negyvenfilléres jegyek lesznek. Az előadást úgy rendezik meg, hogy a vidékiek még aznap elutazhassanak Szegedről."


A kockázatot – a szabadtéri előadás költségeit, minden egyéb rizikóját – a Nemzeti Színház viseli. Ugyanakkor „az első szegedi szabadtéri színjáték propagálására az idegenforgalmi iroda kapott megbízást, amely az ország egész területén plakátokkal hívja fel a lakosság figyelmét az eseményre. Budapestről különvonat indul Szegedre".

Forrás: delmagyar.hu

Hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak!

Közeli helyek