Siófok | Siófoki Viharjelző és Balaton-kutató Obszervatórium
1960 | | Forrás:Somogy megyei képeskönyv
Ády | 2012-08-02 Nagy kép
Van képed a helyhez?Képnézet váltás
Siófok | Siófoki Viharjelző és Balaton-kutató Obszervatórium1963 | | Forrás:képeslap
Ády | 2012-08-02
Siófok | Siófoki Viharjelző és Balaton-kutató Obszervatórium1960 - 1969 | | Forrás:mek.oszk.hu
Ády | 2012-08-02
Siófok | Siófoki Viharjelző és Balaton-kutató Obszervatórium2012 | | Forrás:Saját fotó | Fotó:Ády
Ády | 2012-09-24
Siófok | Siófoki Viharjelző és Balaton-kutató Obszervatórium2012 | | Forrás:Saját fotó | Fotó:Ády
Ády | 2012-09-24
Siófok | Siófoki Viharjelző és Balaton-kutató Obszervatórium2012 | | Forrás:Saját fotó | Fotó:Ády
Ády | 2012-09-24
Siófok | Siófoki Viharjelző és Balaton-kutató Obszervatórium2012 | | Forrás:Saját fotó | Fotó:Ády
Ády | 2012-09-24

Siófok | Keresés a címben:

A betűk begépelése közben megjelennek a hasonló címek (utca, tér, stb) az adott városból!
Balaton parti homokfürdő
Siófok Isztria sétány
Európa Hotel
Siófok Táncsics Mihály utca
Evangélikus templom
Siófok Oulu park
MüM Üdülő
Siófok Erkel Ferenc utca
Vásárcsarnok
Siófok Vámház utca

Siófoki Viharjelző és Balaton-kutató Obszervatórium

Cím: Siófok Vitorlás utca
GPS: 46.910679 - 18.040545
Építés éve: 1956
Tervezte: Molnár Péter
Kivitelezte:
HRSZ:
Beküldte: Ády
2012:08:02 14:51

1956 végén, Zách Alfréd szervezőmunkájának eredményeként megépült a Siófoki Viharjelző és Balaton-kutató Obszervatórium. Molnár Péter Ybl-díjas mérnök tervei alapján a 17 km hosszú siófoki partszakasz majdnem felezőpontján épült .
"Az építmény, amit terveznem kellett, elsősorban hajlék, ház, azonban a benne folyó tevékenység, az építménynek dinamikus tartalmat ad. A földönállás nyugalmát és az elemekkel való tevékeny szembenállást mint eszmét tartottam szükségesnek egyidőben megjeleníteni.” - írta akkor Molnár Péter.

2006-ban, az obszervatórium építésének 50 éves évfordulója kapcsán vetődött fel sokadszor a felújítás gondolata, mely ezúttal csak a megfigyelő toronyra terjedt ki. Ripszám János Ybl-díjas építész oldotta meg a régóta fennálló problémákat. A megfigyelőtér kifelé dőlő üvegfala hőszigetelő üvegezést kapott, mert az addigi egyrétegű üvegnek köszönhetően télen a hideg, nyáron pedig a hőség jelentett gondot a dolgozóknak. A hamar piszkolódó ferde üvegfelületek tisztítására az építész az épülethez illeszkedő és körbefutó, függesztett kocsit tervezett. A külső tölgyfa burkolatot bükk lambériára cserélték. A tető fémlemezét is lecserélték és ezzel együtt kissé megemelték a könnyebb feljutás érdekében.
F: sioport.hu





Hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak!

Közeli helyek