Sárospatak | Borostyán Étterem, Sárospatak
1977 - 1977 | Borostyán Étterem, Sárospatak | Forrás:képeslap
leguan | 2010-07-25 Nagy kép
Van képed a helyhez?

Sárospatak | Keresés a címben:

A betűk begépelése közben megjelennek a hasonló címek (utca, tér, stb) az adott városból!
Nincs találat

Borostyán Étterem, Sárospatak

Cím: Szent Erzsébet utca 28.
GPS: 48.317530 - 21.568462
Építés éve:
Tervezte:
Kivitelezte:
HRSZ:
Beküldte: leguan
2010:07:25 10:22


A középkori alapokon a XVII. században felépült ház a vár területén található. Az épület régészeti feltárása során Árpád-kori nyomokat is találtak, és felszínre hozták a későközépkori lakóépület pincéjét élszedett kőkeretes bejárattal, helyreállított gerendafödémmel.  A "nagy kőház" - ahogy egy XVII. századi forrás említi - uradalmi épület, 1651-ben, Rákóczi Zsigmond és pfalzi Henrietta esküvőjekor lakodalmas ház lett. Később gazdasági épület, és II. Rákóczi Ferenc adományaként kapta meg a trinitárius rend 1693-ban.
A szabadságharc, majd a Rákóczi-birtokok elkobzása miatt az épület rendbetétele, átalakítása csak az 1720-30-as években történhetett meg. De 1737-ben tűzvész pusztította el a benne kialakított templom és a rendház tetőzetét.
A szerzetesi rendek feloszlatása után készült felmérés szerint két sarokkiugrással közrefogott utcai homlokzatú volt a letisztult alaprajzú, egyszerű épület. Ezután szolgálati lakások és magtár volt benne, de ez a XVIII. század végi részletes leírás szolgáltatta az alapot ahhoz, hogy a teljes megsemmisülés határára sodródott épületben 1968-ra elkészüljön a Borostyán Szálló és Étterem Makovecz Imre tervei alapján. Az épület állapota azonban a következő évtizedekbenis csak romlott, majd némi vihar és hároméves rekonstrukciós munkával megszületett a Múzsák temploma. Jelenleg Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeumához tartozik és kulturális rendezvényeknek és időszaki kiállításoknak ad otthont.

Hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak!

Közeli helyek