Ugrás a tartalomra

Szintezési ősjegy

multbanezo50 küldte be April 14, 2012 időpontban
Hely/kategóriák

Nadap területén rendkívül szép környezetben található az Országos Szintezési Főalappont a Nadapi Ősjegy (1888-ban állított emlékmű jelöli), amely a térképészet és az építészet egyik legfontosabb területének, a magasság meghatározásának a magyarországi viszonyító pontja, mivel itt található hazánk egyik legszilárdabb röghegysége. Pontját az Adriai-tenger középvízszintjéhez viszonyították. Szép kirándulóhely, a nyári rendezvények egyik helyszíne.

Magyarország első országos szintezését 1873-–1913 között végezték. Ekkor alapszintfelületnek az Adriai-tenger középszintjének a trieszti Molo Sartorio mareográf mércéjén 1875-ben meghatározott évi középértékén áthaladó szintfelületet választották. Nadap főalappont magassága ebben a rendszerben 173,8385 m, ami később az ún. nadapi alapszint kezdőértékét adta.

Forrás: utazzitthon.hu

A másik a Balti szint, (Balti tenger szintje Kronstadtban) a Varsói Szerződés államainak egységes katonai magasságmérését szolgálta, de meghonosodott az építészetben és a térképészetben is, nem kis kavarodást okozva, ugyanis a kettő között 63.5 cm magassági eltérés van. Mindkettő használatos ma is.

Forrás: község honlapja

 

Cím

Nadap Rákóczi utca
Magyarország

Hosszúsági és széleségi fokok