Ugrás a tartalomra

Kilátó- és tv torony

multbanezo50 küldte be August 31, 2012 időpontban
Hely/kategóriák

A 180 méter magas tornyot 1981-be adták át. A 45 méter magasan lévő kilátó részét 2011-ben felújították.

A csaknem ezer négyzetméternyi kiszolgáló épület monolit vasbeton homlokzatát úgy képezték ki, hogy kiállhassa a legmostohább időjárási viszonyokat is. Ebben helyezték el az adótorony villamosenergia-ellátására szolgáló berendezéseket, a transzformátorállomásokat, a hálózatvédelemmel, az automatikával és fázisjavító berendezésekkel. Helyet kaptak benne az adótermek, a mérőhelységek, a laboratórumok, a raktárak.

A 180 méter magas toronynak csak az alsó 80 méteres részét készítették vasbetonból, a következő 80 méter viszont acélszerkesztű, míg a felső 20 méterüvegszövettel merevített műanyag henger. Az építéshez 1300 köbméter vasbetont és félezer tonna acélszerkezetet használtak fel.

1960-as években, aki a panorámában akart gyönyörködni, annak a Távközlési Kutató Intézet nyolc emelet magas, kőből épült tornyába kellett felmásznia, természetesen külön engedély birtokában. Ma ez a Hegycsúcs szálloda épülete, családias hangulattal, hiszen szintenként csupán egy-két szoba áll rendelkezésre, köztük tágas apartmanok a 2001-ben befejeződött felújításnak köszönhetően.

Manapság pedig, aki a körpanorában akar gyönyörködni az lifttel mehet fel a 45 méter magas kilátóba.

A torony egész évben látogatható, egyik szintjén egy körpresszó üzemel. A toronyban egy több ezer darabos minipalack-gyűjtemény is megtekinhető.

Forrás: futas.net

Cím

Gyöngyös 24
Magyarország

Hosszúsági és széleségi fokok