Kápolnapuszta | Kápolnapuszta emlékére
1979 - 1979 | Kápolnapuszta emlékére | Forrás:Másfélmillió lépés Magyarországon
egykor.hu | 2010-02-26 Nagy kép
Van képed a helyhez?

Kápolnapuszta | Keresés a címben:

A betűk begépelése közben megjelennek a hasonló címek (utca, tér, stb) az adott városból!
Nincs találat

Kápolnapuszta emlékére

Cím:
GPS: 47.396354 - 18.356630
Építés éve:
Tervezte:
Kivitelezte:
HRSZ:
Beküldte: egykor.hu
2010:02:26 16:21

Kápolnapusztának és utolsó lakójának a Másfélmillió lépés Magyarországon című remek sorozat már emléket állított 1979-ben. Napokban ment a televízióban és ha már felvettem gondoltam utánna járok hol is volt ez a helység.


Rockenbauer Pál filmjében az utolsó lakott ház képe látható Kápolnapusztán. Az ott lakó csodálatos bácsikával készítettek is riportot, aki elmeséli röviden az életét.


A műsorban szerepelt egy térkép és ezt ráhelyezvén egy mai térképre, biztos megtudható hol volt pontosan ez a házikó.


A google Earth-ben rá lehet illeszteni a térképre egy képet. A sorozatból kivágott térképet rátettem. Két helységet használtam a pozicionáláshoz. Így megkaptam a Kápolnapuszta körülbelüli helyét.


A kapott hely környékét megnéztem felnagyítva, de nem igazán találtam ott semmit. Néhány ház látszik a közelben, de egyértelműen nem lehet azonosítani. Persze ez abból is következik, hogy filmből elég kis felbontású képet lehetett kivenni.

Nem messze ettől a helytől, a Panoramio képei között találtam egy Kápolnapusztai fotót 2009-ből.forrás: http://www.panoramio.com/photo/30251576

Tehát a ház még áll! Ám jobban megnézve a képet ez nem hasonlít a filmben látható házra. Újra elővettem a filmet és rájöttem, hogy elkerülte a figyelmemet egy svenk.

A kameramozgásból készítettem egy panorámaképet és itt már látszik az egész település! A kép jobb részén látható házról találtam meg a 2009-es képet. A bal szélén pedig az egyes számú ház látható.

A településről több infót nem igazán találtam. Ma Kápolnapusztának hívnak egy Balaton melletti területet, ami a bivalyokról híres. Az eredeti pontos helye még kérdéses, hiszen nem tudhatjuk hogy Panoramion lévő ossion71 képe mennyire pontosan lett megjelölve. De majd írok neki, hátha segít... és akkor feltudom vinni ezeket a képeket a megfelelő koordinátákhoz ... és lesz kapolnapuszta.egykor.hu!
A retronomon is van egy kis
A retronomon is van egy kis megemlékezés Nofrétől:

http://www.retronom.hu/node/20468

"350"256
Látrehoztam a

Létrehoztam a kapolnapuszta.egykor.hu-t! A http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=741 címen megtaláltam a hely GPS koordinátáit.

Üdvözlöm! Én ma...
Üdvözlöm! Én ma láttam az Egy millió lépés Magyarországon Kápolnapusztáról szóló részét. Rákerestem és megtaláltam az Ön oldalát. Gratulálok a kezdeményezéshez. Sajnos sok település jutott erre a sorsra, és sok emlék, tapasztalat és életút merült örökre velük a feledésbe. Üdvözlettel Lisztóczki Attila
Én épp most...

Én épp most nézem a filmet, és ez a ház a kulcsosház lehet, mivel kikockázva a képeket, nekem úgy tűnik az utolsó lakó házának ormán csak egy szellőző lyuk van, itt meg kettő.

Egyébként, gratulálok az oldalhoz!

Info...

Info Kápolnapusztáról:

http://www.gant.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=14&Itemid=12

 

Üdvözlöm!Láttam...

Üdvözlöm!Láttam a filmet és nagyon megtetszett ez a szép falu.Szivesen oda költöznék és ott folytatnám a hátrányos,autista gyerekek ingyenes lovasterápiás kezeléseket ott,mert csodálatos falu.Köszönöm:Judit Második-Esély Lóotthon elnöke

"Az ott lakó csodá

"Az ott lakó csodálatos bácsikával"

"ez a házikó"

Mondd fiam, hülye vagy?

Mennyiben "csodálatos bácsika" ez a földtúróvá lett pesti prolifattyú, aki elfoglalta egy agyonlőtt kápolnai lakos otthonát, ráadásul zabigyerek volt? És mitől "házikó" ez az adott korban normál méretű, szabvány falusi ház? Amúgy pedig járd körül alaposan a témát és ismerd meg a terepet, a hely múltját, mielőtt hetet-havat összehordasz. Semmit nem tudsz az egészről, de azért itt fontoskodsz (ja és tanulj meg helyesen írni is: "utána járok").

Amikor ez a...

Amikor ez a bejegyzés készült még semilyen információ nem volt fenn az interneten a faluról. Ez az oldal pont ezért jött létre, hogy összegyűjtsük az információkat. Köszönöm a javítást, a hangnemet és az érdembeli hozzászólást.

Köszönöm a...

Köszönöm a kulturált választ.  A hangnemért elnézést, de a "bácsika" - személyes érintettség okán - nagyon kihozott a sodromból. Tény, hogy a Másfélmillió lépés... idevágó részéből semmi nem derül ki, semmit nem lehet sejteni.

Egyébként kitűnő az oldal, sok sikert a fejlesztéséhez.

Üdv: D.


Hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak!

Közeli helyek