Ugrás a tartalomra

Molnári harangláb és szóré

egykor.hu küldte be November 23, 2011 időpontban
Hely/kategóriák

Napokban emailben Kugi ajánlotta blogját oldalunknak Püspökmolnáriról. Akkor és most képeiből egy érdekeset (a harnglábosat) kiválasztottam és megosztom veletek.

A képeken látható épületegyüttes elsőként elkészült része a harangláb volt. Ennek építésére 1870-ben tettek alapítványt Varga Gábor és neje, Gáncs Julianna molnári lakosok. A következő év tavaszán - kertjük sarkában - felépült a ma is álló harangláb. Az 1950-es években ezt - talán a vallás- és egyházellenes törekvésekkel összhangban - tűztoronyként említették.

A hozzá toldott, kereskedelmi célú épület építési ideje egyelőre ismeretlen. Az 1940-es években már vegyesbolt működött benne, amit 1949-től az abban az évben Dunkel Károly vezetésével létrejött földművesszövetkezet (az ÁFÉSZ jogelődje) működtetett. Az '50-es években a vegyi, háztartási, vas-műszaki és egyéb árukat forgalmazó, alig 30 m2-es alapterületű bolt vezetője Bárdos Lajos volt. 1960-ban elkészült a kocsmát és vegyesboltot magába foglaló, a korabeli dokumentumokban "üzletház" néven említett épület a szomszédban (amihez társadalmi munkában tekepálya is készült), ezt követően a szórét csak raktározás céljára használták.

A '90-es években néhány évig konditerem volt benne, jelenleg pedig a helytörténeti gyűjtemény otthonául szolgál.

http://kugi.blog.hu

Cím

Püspökmolnári Dózsa György utca
Magyarország

Hosszúsági és széleségi fokok