Ugrás a tartalomra

Királyvölgyi gesztenyefa

multbanezo50 küldte be March 28, 2012 időpontban
Hely/kategóriák

A Királyvölgyi öreg óriás gesztenyefa története.

Gesztenyénk évszázadokon keresztül állt e helyen.
A nép 800 évesnek tartotta.
Sorsa 1964 - ben végleg megpecsételődött, ekkor már egyetlen ága sem hajtott ki.
A fa helyben konzerválását nem sikerült megoldani, s mivel az erősen korhadó fa egyre nagyobb veszélyt jelentett, 1981. februárjában kidöntésre került. A fa épen maradt  cikkelyeiből rakták ki a bemutatott emlékkorongot. E ritka méretű fára először Chernel Kálmán hívta fel a figyelmet 1864-ben.
Ekkor Stegmüller János volt a tulajdonosa, később Czeke Gusztáv tulajdonába került, aki 1917-ben a városnak ajándékozta. A század elején még dús lombú fa az évtizedek folyamán fokozatosan halódott.

Ez a gesztenyefa az ország egyik legnagyobb méretű fája volt 1050 cm kerülettel, ezt a méretét kívánjuk érzékeltetni a kihelyezett famintákkal. A fa belső része erősen elkorhadt és odvas volt így a pontos korát nem lehet tudni.
A megmaradt farész 330 évgyűrűt tartalmaz.
A sugárból hiányzó részt átlag évgyűrű vastagsággal elosztva plusz 151 évet kapunk (+-20 év) mely a számolt évgyűrűvel együtt a fa korát 481 évre teszi. Ha az utolsó kihajtás évéből, 1963-ból levonjuk a 481 évet, akkor megkapjuk azt az évet, amikor a fa először kihajtott. Ez 1482 körüli évre tehető, vagyis Mátyás király uralkodásának idejére, s ezen belül is arra az évre (1482) amikor Mátyás király III. Frigyes osztrák császártól visszafoglalta Kőszeget.

Forrás: geocaching.hu