Ugrás a tartalomra

tüzérlaktanyák a Hungária körúton

leguan küldte be April 16, 2014 időpontban
Hely/kategóriák
Létrehozás
1896
Létrehozás intervallum
- 1898

A Monarchia katonai kincstára 1894-ben átadta a Fővárosnak a Károly-kaszárnyát, az Újépületet és a gellérthegyi fellegvárat (Citadellát). Ezek váltságdíja egyrészt 5,6 millió forint, másrészt a három kaszárnyából kiszorult katonaság részére új laktanyák létesítése volt.
Ennek keretében épült fel 1896-98 között – a tíz évvel korábban elkészült Ferenc József lovassági laktanya szomszédságában – a Hungária körúti tüzérségi laktanya, 1.535.000 forint költséggel. Hatalmas területén két tiszti, két altiszti és két legénységi épülettel, külön helyiségekben iskola, kantin („markotányos” épület),  börtön, hét nagy istálló, két fedett lovarda és két tornaterem, hat kocsiszín és nyitott fészer, két kovácsműhely, fedett tekepálya, nagy uszoda és külön lóúsztató, valamint két gyakorlótér lovasok és gyalogosok számára. ------ Az építés vezetője Orczy Gyula fővárosi mérnök és a katonaság részéről Panuska László százados, építészeti mérnök volt.------- A már elkészült, de még nem berendezett épületek felavatási és „zárkőletételi” ünnepségén 1897 őszén részt vett az egyébként idelátogató Ferenc József, aki szerint ez lett a Monarchia legszebb kaszárnyája.

A tömbnek  a lovassági laktanyával, a Hős utcával  határos kisebbik része – Pálffy János tüzérségi laktanya néven – a XII. tüzérségi hadosztálynak adott otthont, a Tomcsányi (ma Salgótarjáni) útig tartó nagyobbik része pedig a cs. és kir. IV. hadtest tüzérségi ezredének laktanyája lett, az 1910-es évek elejétől már Andrássy Gyuláról elnevezve.

A Pálffy-laktanya helyén 1919 őszétől a korábbi laktanyaépületek tantermi- és a hallgatók lakóépületeivé alakultak, a már  önálló magyar hadsereg vezérkari tisztjeinek képzésére akkor létrehozott Magyar Királyi Honvéd Hadiakadémia kiszolgálására. Ez a második világháború után Honvéd Akadémiaként működött tovább, 1955-ben felvette a Zrínyi Miklós Katonai Akadémia nevet, majd többszörös szervezeti átalakulások után 1985-ben egyetemi rangot kapott. A hajdani laktanyában 1996-tól a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Hadtudományi Kara, majd 2012-től a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kara működik, és a kiképzést segítő Ludovika Zászlóalj nyert elhelyezést.

A volt Andrássy-laktanya egy része az 1950-es években a Honvéd Akadémiához került. A többi az 50-es évek végéig a "Bem" légvédelmi tüzértiszti iskola bázisa volt, majd a Zrínyi Miklós Katonai Akadémia tanárainak és hallgatóinak lakótelepe lett, óvodával, iskolával, kisebb üzletekkel ellátva.

Tervezte
Orczy Gyula és Panuska László
Cím

Hungária körút 19-21.
Magyarország

Hosszúsági és széleségi fokok