Budapest XV. kerület | Újpalota részletes rendezési terve
1969 | | Forrás:Saját - Budapest folyóirat
Ády | 2012-11-05 Nagy kép
Van képed a helyhez?

Budapest XV. kerület | Keresés a címben:

A betűk begépelése közben megjelennek a hasonló címek (utca, tér, stb) az adott városból!

Újpalota részletes rendezési terve

Cím: Nyírpalota út 71
GPS: 47.544291 - 19.140337
Építés éve:
Beküldte: Ády
2012:11:05 14:16

Tervezők: Mester Árpád, Tenke tibor

Újpalota Budapest egyik városrésze a XV. kerületben, lakótelep. Az Újpalota név csak a lakótelepet jelöli, korábban ilyen néven település, vagy városrész nem létezett. A lakótelep építése előtti névkeresés során ötlötték ki ezt a nevet Rákospalota nevéből, melyhez 1950-ig tartozott a terület, emlékezve a középkori Palota településre.

Határai: Szentmihályi út a Bánkút utcától – Rákospalotai határút – Vezseny utca – MÁV Körvasút - Drégelyvár utca – Madách utca – Hősök útja – Szerencs utca – Pörge utca délkeleti oldalán fekvő telkek délkeleti oldalait összekötő vonal – Gazdálkodó út – Bánkút utca a Szentmihályi útig.

A mai Újpalota városrész területe 1950-ben lett Budapest része, azt megelőzően pedig Rákospalotához tartozott. A lakótelep 1969-től a Tenke Tibor vezette építészmérnöki kar, a Típustervező Vállalat munkatársainak tervei alapján épült az addigi mezőgazdasági területen.[4] Az alapkőletételre 1968-ban került sor, az első lakó 1971. március 15-én költözött be, a lakótelep építése pedig 1977-re fejeződött be. Az eredetileg tervezett 13 500 helyett végül 15 400 lakás épült. F: http://hu.wikipedia.org
Annyit...

Annyit hozzátennék, hogy a makett az Újpalotai lakótelepet mutatja, a határleírás ellenben a teljes városrészét. A XV. kerület Újpalota városrésze három részből áll: az Újpalotai lakótelepből, az építésekor Frankovics-lakótelepnek nevezett negyedből, ami ma már mindenki Újpalota részeként ismer, és a Késmárk utcai munkahelyi övezetből. Maga a makett ezek közül csak az Újpalotai lakótelepet mutatja.


Hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak!

Közeli helyek