Ugrás a tartalomra

Református templom és Kultúrház

Ády küldte be March 3, 2014 időpontban

Kispest-Központi Református Egyházközség és Református Kultúr-Bérház

"...A templom alapkövét 1896 május 25-én helyezték el, aminek letételnél Szász Károly püspök szolgált, ahogy a felszentelésnél is 1898 május 15-én.
Az épületet Majthényi Ferenc építész, az egyházközség presbitere tervezte, aki középkori stílusokból merített alkotásához. A templomnak a térre (a mai Templom térre) néző főhomlokzata középvonalában támívekkel megerősített tornyot találunk. Az épület két hosszoldalát szintén támpillérsorok kísérik. A belső tér 350 fő számára biztosít ülőhelyet. A templom színes üvegablakait kispesti családok adományozták a XX. század elején.1898. október 16-án mondták ki A Kispesti Református Egyházközség megalakulását, amelynek a mai neve Budapest-Kispest-Központi Református Egyházközség.

Az itt található Református Kultúr-Bérház (másnéven Kultúrpalota) az XX. század elején épült. A többcélú épületben lelkészlakás, egyházfi- és kántorlakás, valamint bérlakások voltak. Az utcai fronton kialakított üzletek bére a fenntartást szolgálta. A neobarokk stílusjegyeit magán hordó épület kis- és nagyterme adott helyet az egyházközség közösségi és karitatív rendezvényeinek. Az épületet a második világháború után, 1952-ben államosították. A ma is kereskedelmi és kulturális célokat szolgáló kultúr-bérházért az 1990-es években létrejött megállapodás alapján az egyházközség pénzbeli kártalanítást kapott..." F: reformatus.hu

Cím

Templom tér 19
Magyarország

Hosszúsági és széleségi fokok