Ugrás a tartalomra

körtéri Fischer-Detoma házak

leguan küldte be June 20, 2014 időpontban
Hely/kategóriák
Létrehozás
1906

Az 1905-1912 között együtt dolgozó építészpáros:  Fischer József  építész  és Detoma Alfonz műépítő több bérházára jellemzőek a szecessziós és a neoromán stíluselemek. Jelentős szerepük volt a Lágymányos lecsapolása utáni rendezési terv elkészítésében, és e környéken több épületet is terveztek. Ezek között 1906-tól épült fel két, egymás melletti bérpalota az akkori Fehérvári út 47-49. alatt.  (Ez időben a Fehérvári út kezdeti szakasza a Szt. Gellért tértől a majdani Móricz Zsigmond körtér területéig tartott, és e kezdeti része, valamint az innen a Kelenföldi pályaudvarig 1901-ben megnyitott Átlós út együtt lett 1920-tól a Horthy Miklós, 1945-től a Bartók Béla út.) Az épületek jelenlegi címe: Móricz Zsigmond körtér 1., 2.

Az épületek köríves ablakainak, a vakolatkvádereknek, az 1. szám alatti épület oszlopos erkélyeinek és földszinti  terméskő burkolatának neoromán összhatását jól oldják a félköríves erkélyek, a közép- és oldalrizalitok. A 2. szám alatti ház 1956-ban  végzetes tanktalálatot kapott, baloldali egyharmada leomlott, a középső kiégett. Pótlásuk nem az eredeti állapotra történt, így a hajdani architektúrát csak a jobboldali egyharmad mutatja.

Fischer József (1873-1942) tervezője volt a múlt század első évtizedében  párizsi, londoni, bécsi világkiállítási pavilonoknak, nyertese számos hazai és külföldi pályadíjnak, tagja az olasz képzőművészeti akadémiának. Nem tévesztendő össze Fischer József  (1901-1995) építésszel, aki a két világháború közötti progresszív építészet egyik meghatározó alakja, több budai  Bauhaus-stílusú villa tervezője volt. -----A Detoma család 1907-től a ’30-as évekig a Fehérvári (Horthy  Miklós) út 49. alatti (a mai „elvágott”) ház tulajdonosa, lakója volt.

Tervezte
Fischer József és Detoma Alfonz
Cím

Bartók Béla út 1-2
Magyarország

Hosszúsági és széleségi fokok