Ugrás a tartalomra

Egyetemi Színpad

leguan küldte be máj 29, 2010 időpontban

A pesti régi Városháza helyét 1885-ben a Főváros – méltányolva érdemeit – a piarista rendnek adományozta. Itt 1916-ban készült el az az épület, amelyben később harminchárom évre otthonra lelt az Egyetemi Színpad. Kezdetben piarista rendház és iskola működött benne. Az egyházi iskolák 1948-ban bekövetkezett államosítását követően az ELTE Bölcsészettudományi Karának használatába került. Az Egyetem már 1954-től tervezte az épületben lévő, igen lepusztult állapotú kápolna kulturális célú hasznosítását, de a színházterem átadására, az Egyetemi Színpad megnyitására végül csak 1957 szeptemberében került sor.

A Színpad már a kezdetekben egyedülálló értelmiségi fórum lett. Hivatásos és amatőr színjátszás mellett irodalmi estek, filmvetítések, művészettörténeti, pszichológiai, csillagászati tudományos ismeretterjesztő előadások, komoly- és beatzenei koncertek, néptáncbemutatók színtere. És mindez – a fiatal szervezőknek köszönhetően - vonzóan, szókimondóan, avantgárd tartalommal és formanyelven. ------ Mindez indokolta, hogy az Egyetemi Színpad napjainkra legendává válhatott.

Az épület piarista rendnek történt visszaadása keretében, az Egyetemi Színpad az 1990-91-es színházi évad befejeztével ezen a helyszínen befejezte működését. Ezzel megkezdődött a vegetálás.

Cím

Budapest V. kerület
Pesti Barnabás utca
Magyarország

Hosszúsági és széleségi fokok