Ugrás a tartalomra

Vérmező (Blériot repülésével)

leguan küldte be máj 24, 2010 időpontban
Hely/kategóriák

A Vérmező a 18. században a Budai Vártól nyugatra eső területen egy puskalövésnyire kijelölt védőővezet volt, aminek így elmaradt a beépítése. A várnagy kaszálónak használta, innen korábbi neve: Generális rét (Generalwiese). A Vérmező megnevezést Martinovicsék itteni kivégzése emlékére kapta. A 19. században katonai gyakorlótér volt.

A 19-20. század fordulóján még állt a mező szélén a Salétromház (melléklet), ahol kb. 1880-as évekig a parasztházaktól begyűjtött "alapanyagból" katonai felügyelet mellett főzték a puskapor gyártásához nélkülözhetetlen salétromot.

A Várhegy oldalában az Attila és Logodi utcák házai.

Blériot budapesti repülése alkalmából több képeslap is megjelent (rákopírozott repülővel). Az itt közölt Vérmező mellett a Duna felett is ábrázolták. Végül a repülésekre három  (egyenként 6-8 perces időtartamú) felszállással került sor 1909 október 17-én. Színhelye az Üllői út melletti gyalogsági gyakorlótér volt (a mai Üllői út, az Ecseri út, az Epreserdő, Csengettyű és Pöttyös utcák közöti terület). Innen az aviatikus – a szélviszonyok függvényében – 20-70 méteres magasságban egy-egy kört tett, kb. a Határ útig terjedően. A nézőközönség létszáma kb. 250-300 ezer volt, ami az akkori Budapest lakosságának egyharmadát tette ki.

Cím

Budapest I. kerület
Vérmező
Magyarország

Hosszúsági és széleségi fokok